понеделник, 7 юли 2014 г.

Трихотиломания

Трихотиломанията е импулсивно разстройство, при което настъпва загуба на коса поради многократното й дърпане и скубане. Непреодолимият импулс може да е свързан и със скубането на косми от скалпа, веждите, миглите и други области от тялото. Засяга в по-голяма степен момичета, отколкото момчета, като най-често се развива по време на юношеството, но може да настъпи и в много по-ранна или по-напреднала възраст. Често началото на заболяването може да се свърже със стресиращо събитие като смяна на училището, употреба на наркотици, конфликти в семейството, смърт на родител и други.

Симптомите на трихотиломания могат да включват локална загуба на коса под формата на кръгли петна, дифузна загуба на коса, симптоми на запушване на червата (при изяждане на оскубаните косми), отричане за скубане на косата, повишено чувство за напрежение преди скубане на косата и удовлетворение и облекчение след това, самонараняване, тъга или депресивно поведение и други. В комбинация може да се наблюдават и други нарушения като поведенчески симптоми, хипохондрия, затруднена концентрация, нарушение в общуването, психични проблеми, когнитивни увреждания, коремни симптоми, объркване и други.

Трихотиломания може да се причини от депресия, силно безпокойство, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, нарушения в нуклеус каудатус (опашатото ядро в мозъка), хормонални промени през пубертета и други.

 Без намесата на специализирана помощ, справянето с този проблем е мъчително, трудно и не винаги възможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар