петък, 14 ноември 2014 г.

Добър психолог- какво значи това?

В интернет пространството често срещам теми като „Препоръчайте ми психолог”, „Добър психолог” и подобни. Когато казваме „добър психолог” като че ли не е много ясно какво стои зад това.
Поради тази причина искам да обърна внимание на някои професионални и етични правила, свързани с професиите психолог и психотерапевт.
Добрият психолог уважава достойнството и правата на личността. Психолозите уважават правото на личен живот, конфиденциалност и независимост на хората. В работата си са безпристрастни и се опират на професионалната си компетентност. Избягват нанасянето на вреда и са отговорни за собствените си действия. Психолозите имат морален ангажимент към хуманното използване на постиженията и методите на психологическата наука и практика.
 Проблем в професионалните отношетия има тогава, когато Вашият психолог/терапевт:
Проявява незаинтересованост към Вашия проблем; не помни името, проблема Ви, нещата, които са били засегнати в терапията.
Прави гаранции и /или обещания.
 Гледа осъдително или критично на Вашето поведение, начин на живот или проблеми.
Обвинява или Ви окуражава да обвинявате близките си за конкретен проблем. Психологът открито застава на нечия страна.
Опитва се да бъде Ваш приятел.
Инициира допир (докосвания, прегръдки).
Опитва се да имат сексуална или романтична връзка с вас.
Разкрива прекомерна информация за себе си и говори често за собствените си разбирания и проблеми без никаква терапевтична цел.
Иска помощ от Вас за неща, които не са пряко свързани с терапията.
Разкрива Ваша лична информация без разрешение.
Разкрива самоличността на други свои клиенти.
Говори твърде много или не говори въобще.
Говори с термини и научни факти, които Ви объркват.
Действа като че ли има отговори и решения за всичко и Ви казва как е верния начин да промените ситуацията; казва Ви какво да правите, взема решения вместо вас, или дава често непоискани съвети.
Опитва да Ви задържи в терапия без Вашето желание.
По време на сесия  си позволява да говори по телефона или да върши други служебни задължения.
Изглежда прекалено емоционален, засегнат или предизвикан от Вашите чувства и проблеми.
Често отменя, пропуска или закъснява за Вашата сесия.



  Добрата практика осигурява на пациента  време, пространство и лична ангажираност от професионалист, който му помага да изследва проблема и да  потърси своя личен път за промяна и развитие. От тази гледна точка, подходът към всеки случай е индивидуален и съобразен с естеството на заявката и обстоятелствата. Психологът работи с психичната реалност, мислите, чувствата и емоциите и подпомага пациента в неговия път на осмисляне и постепенна промяна.
Първите една до три срещи са свързани със запознаване със случая и диагностика. Често се използват психологически тестове и/или психологическа беседа. Понякога консултирането се изчерпва до тук, в други случаи преминава на следващ, по-дълбок етап, свързан с психотерапия:
Тук една от най-важните цели  е да се подпомогне индивида в усилията му да разбере и успешно да разреши вътрешните си конфликти. Консултирането подпомага психичното развитие на индивида, както и способностите му за общуване, спонтанност, работа и удоволствие. Пациентите развиват умението да познават по-добре чувствата и мотивите си и да управляват изборите си; изграждат по-адаптивни умения и стратегии за справяне с реалността и оптимизират начина, по-който се свързват с вътрешния си свят и с другите.
Важно е да уточня, че тук в понятието „пациент” се влага буквалният смисъл от латинското „patiens”- „който страда”. Не е задължително пациент да означава човек с медицинска или психиатрична диагноза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар