понеделник, 26 май 2014 г.

Към какъв специалист да се обърнем? Разликите между психолог, психиатър и други професии от сферата на душевното здраве

Част от пациентите, търсещи помощ поради психичен проблем, изпитват сериозно затруднение в избора си на специалист. В тази статия ще се опитам да очертая основните различия между професиите. Преди това обаче, смятам, че е важно да се посочат приликите, тъй като такива несъмнено има и неслучайно възникват неясноти по този въпрос:

o       Задълбочено разбиране, изследване, диагностициране и лечение на процеси, симптоми и нарушения, свързани с психичното функциониране;
o       Общи етични принципи като осигуряване на достатъчно време, защитено пространство, конфиденциалност и липса на морално осъждане;
o       Уважение към пациента; приемането му като равностоен участник в процеса на лечение.

Ето и основното, що се отнася до спецификата на всяка от професиите:



  • Психолог
Психологът е специалист, завършил минимум Бакалавърска степен по Психология. Понятието “психолог” е твърде общо, тъй като психологията е изключително разнообразна научна дисциплина и професионална практика. В тази сфера съществуват много и различни профили- например клинична и консултативна психология, социална и юридическа психология, трудова и организационна, педагогическа психология и др. Психолозите помагат на хората, на човешките групи, организации и общности да живеят по-качествено, да действат и да се развиват по-пълноценно.


  • Клиничният психолог
Специалността Клинична психология се получава при специализация след базовото обучение по Психология, като магистърска или докторска степен. Клиничните (медицински) психолози разбират психичното функциониране на индивида в норма и патология и специализират в психологично консултиране и психотерапия, както и в  провеждането на тестови и диагностични процедури.
 
  • Психотерапевт
Психотерапевтът е психолог или психиатър, който е преминал през допълнително, обикновено многогодишно обучение, с три основни компонента: лична терапия; теоретично обучение; работа под супервизия. Не всеки психотерапевт е психоаналитик. Психотерапевтите работят с различни методи. Психоанализата е един такъв метод. Други методи са когнитивно-поведенческата терапия, психодрамата, хипнотерапията и др. 



  • Психиатър
Психиатрите имат образование по Обща медицина и специализация по Психиатрия. Те познават добре човешката анатомия и психопатология. Диагностицират болестните промени във възприятието, мисленето, емоциите, паметта, вниманието и поведението. Извършват профилактика и експертиза на психични заболявания. Никой друг специалист, освен психиатър, няма нужната квалификация да изписва медикаменти за лечение на даден психичен проблем. В голяма част от случаите е препоръчително психиатричното лечение да се съчетае с психологическо консултиране/психотерапия, за по-цялостен резултат. Съчетаването на двете функции в едно лице не се препоръчва от световните организации по етика.

На последно място искам да спомена още един специалист- неврологът, поради честата заблуда, че при невролог се ходи, когато си “нервен”, т.е. когато преобладават чувствата на раздразнителност, напрегнатост, гняв.


  • Невролог
Невролозите имат образование по Обща медицина и специализация по Неврология. Неврологията изучава анатомията на централната, периферната и автономната нервна система, диагностицира и лекува различните нарушения при болестни състояния на нервната система. Невролозите ползват медицински, а не психологически подход- напр. методи като ЕЕГ, ЕМГ, доплерова сонография и др. Ето част от симптомите/заболяванията, които изискват намесата на невролог: главоболие, мигрена, световъртеж; епилепсия, мозъчни тумори, инсулти и др.; дископатия, дискова херния, паркинсонизъм и други.





Няма коментари:

Публикуване на коментар